

Spis treści
W dzisiejszych czasach dużo mówi się o problemie nadwagi oraz otyłości – we wszystkich grupach wiekowych, rozpoczynając od dzieci, a na seniorach kończąc. I rzeczywiście jest to problem dotyczący większości populacji, rozlokowanej na całym świecie, dlatego warto go poruszać przy każdej okazji. Istnieją jednak również ludzie, którzy mierzą się z problemem niedowagi, a nawet wygłodzenia – i oni również mają niemniejszy kłopot z uzyskaniem założonych celów. Choć dla wielu z nas może być to wymarzona sytuacja, to osoby z niedowagą często nie wiedzą jak sobie poradzić ze swoimi problemami.
Przybieranie na wadze nie dla wszystkich jest takie proste i szybkie. Wiele osób zastanawia się jak przytyć na twarzy czy jak przytyć w nogach i żadne metody tutaj nie są pomocne. Warto pamiętać, że w procesie przybierania kilogramów tak samo jak wtedy, gdy chcemy schudnąć – należy kierować się zasadami zdrowego, zrównoważonego i zbilansowanego stylu życia i sposobu odżywiania. Zajadanie się śmieciowym jedzeniem oraz fast-foodami może przynieść szybki efekt, ale z pewnością nie będziemy się czuć dobrze z nowymi kilogramami w obrębie ud czy brzucha, a także z samopoczuciem wywołanym spożywaniem wysoko przetworzonych produktów.
Większość z nas nie ma problemu ze złapaniem dodatkowych kilogramów, często wbrew naszej woli. Istnieje jednak grupa ludzi, z bardzo dobrze działającą przemianą materii, świetnymi genami oraz ektomorficzną budową ciała. Takie osoby będą miały trudność ze zbudowaniem masy, niezależnie od tego czy zależy im na zarysowanych mięśniach czy po prostu na zaokrągleniu się w kluczowych partiach ciała. Jeżeli szczupła sylwetka jest wynikiem powyższych powodów – nie ma czym się przejmować.
Problem pojawia się, gdy przeliczając swoje BMI wyjdzie nam niedowaga lub wygłodzenie. Jak obliczamy BMI? Ma tu zastosowanie prosty wzór matematyczny:
BMI = MASA (KG)/WZROST2 (M)
Opracował go belgijski badacz Adolf Quetelet w 1832 roku, a normy wskaźnika BMI wyznaczone zostały przez Światową Organizację Zdrowia i są znaczną pomocą, jeżeli chodzi o monitorowanie prawidłowej masy ciała dorosłych kobiet i mężczyzn. BMI nie dotyczy takich grup jak dzieci (do lat czternastu), kobiety w ciąży, oraz seniorzy.
Dzieląc więc swoją masę podaną w kilogramach przez nasz wzrost w metrach do kwadratu osiągniemy konkretny wskaźnik BMI. Następnie musimy go porównać z poniższymi normami:
Tak naprawdę, każdy wynik inny niż „waga prawidłowa” powinien nas skłonić do pilnej interewencji w nasze nawyki żywieniowe.
Niedowaga najczęściej wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak:
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że jeżeli nasza niedowaga wynika ze zdiagnozowanych chorób takich jak nadczynność czy problemy żołądkowe – jako pierwszy w kwestii diety powinien wypowiedzieć się nasz lekarz pierwszego kontaktu albo dietetyk. Dieta wówczas powinna być poprzedzona skrupulatnymi wynikami badań, aby była w pełni bezpieczna, a tym samym też skuteczna. Podobnie wygląda sprawa, jeśli nie jemy z powodu zaburzeń łaknienia – skontaktujmy się z psychodietetykiem, psychologiem czy psychiatrą. Tego rodzaju dolegliwości, gdy są nieleczone i bagatelizowane mogą przerodzić się w poważne problemy, które będzie bardzo ciężko okiełznać samemu, bez pomocy profesjonalisty. A to nie waga, a nasze zdrowie jest w tym wypadku najważniejsze.
Jeżeli jednak nasza niedowaga wynika z dobrej przemiany materii, jesteśmy zdrowi i po prostu potrzebujemy kilku wskazówek, aby zwiększyć podaż energetyczną naszych posiłków, powinniśmy postępować według poniższego schematu:
Poniżej znajdują się wzory konieczne do obliczeń powyższych wskaźników.
Do obliczenia CPM warto użyć powszechnie dostępnych w sieci kalkulatorów.
Kiedy już wiemy jak wysoka nadwyżka energetyczna będzie dla nas korzystna powinniśmy skupić się na konkretnych produktach, które pozwolą nam zdrowo przytyć i zbudować masę mięśniową, a nie tylko oponkę na brzuchu.
Tu warto podwyższyć sobie makroskładniki – białko o około 24 procent, węglowodany o około 50 procent i tłuszcze do maksymalnie 35 procent. Ogółem dietetycy zalecają stopniowe zwiększanie kaloryczności posiłków – w pierwszym tygodniu o 300 kilokalorii, w drugim o 400 kilokalorii i w trzecim o 500 kilokalorii. Mają być to najskuteczniejsze metody jak przytyć bez efektu jojo, biegunek, zwolnienia metabolizmu czy rozstępów na skórze.
Warto zadać sobie pytanie co jeść, żeby przytyć zdrowo. W sieci można znaleźć wiele poradników jak przytyć 3 kg czy jak przytyć nawet 10 kg, ale często są to szybkie sposoby, które nie mają nic wspólnego ze zbilansowaną dietę i wartościowymi posiłkami. I tak samo jak sposoby na chudnięcie na skróty, mają swoje poważne konsekwencje, tak i nierozsądna dieta na przytycie może zrobić nam krzywdę. Zdrowa dieta żeby przytyć zawsze będzie opierała się na zbilansowaniu mikro- i makroskładników z uwzględnieniem witamin i minerałów. Możemy pozwolić sobie na wysokokaloryczne, ale wciąż zdrowe posiłki czy składniki – koncentrując się na tym jak jeść więcej wartościowych produktów.
Istnieje kilka zasad związanych z nawykami żywieniowymi, które z pewnością okażą się pomocne, jeśli zastanawiasz się jak jeść, żeby przytyć:
Czytaj więcej: